Φορείς

Ο Δήμος Βριλησσίων λειτουργεί ήδη αναπτυγμένο σύστημα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων και είναι ο πρώτος δήμος της Αττικής που προωθεί και υλοποιεί το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή», με την εγκατάσταση δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων, τα οποία αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή παραγωγής απορριμμάτων, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και την Περιφέρεια Αττικής.

Σκοπός του πιλοτικού προγράμματος κομποστοποίησης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για την προώθηση της χωριστής διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, δηλαδή στην κουζίνα κάθε σπιτιού και καταστήματος, την απόθεση των οργανικών αποβλήτων στους καφέ κάδους που ήδη έχουν τοποθετηθεί στο Δήμο Βριλησσίων ώστε να επιτευχθεί η μετατροπή τους σε αξιοποιήσιμα υλικά.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150 καφέ κάδοι (παραχωρημένοι από τον ΕΔΣΝΑ) στο Δήμο Βριλησσίων, με στόχο της δημοτικής αρχής να φτάσουν τους 250 μέχρι την άνοιξη του 2017, ώστε να καλύπτεται κάθε οικία από τουλάχιστον έναν κάδο χωριστής αποκομιδής οργανικών σε απόσταση 60 μ. από το κατώφλι της.

Παράλληλα, υλοποιείται πρότυπο πρόγραμμα χωριστής συλλογής οργανικών αποβλήτων των καταστημάτων και σούπερ μάρκετ με είδη μαναβικής και των παραγωγών λαϊκής αγοράς για μετατροπή σε υψηλής ποιότητας κoμπόστ στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, καθώς και ειδικό πρόγραμμα χωριστής συλλογής των κλαδιών, φύλλων και εν γένει κλαδεμάτων και μετατροπής τους επίσης σε κομπόστ στον ίδιο χώρο, αντί της ταφής τους (ΧΥΤΑ Φυλής).

Τα Βριλήσσια είναι Δήμος στην Περιφερειακή Ενότητα του Βορείου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, με 5 πολεοδομικές ενότητες, σε έκταση 3,8 τ.χμ., πλησίον των κόμβων 12 και 13 της Αττικής Οδού, και με εκτίμηση πληθυσμού σημερινής πραγματικής προσέγγισης άνω των 35.000 κατοίκων (απογραφή 2001: 30.741 κατοίκους). Συνορεύουν με τους Δήμους Πεντέλης, Χαλανδρίου και Αμαρουσίου. Εκτιμάται ότι στο Δήμο Βριλησσίων υπάρχουν πλέον των 10.000 νοικοκυριών σε διαμερίσματα, ενώ εδρεύουν πληθώρα επιχειρήσεων (εστίασης κ.λπ.).

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ! ΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ & ΦΙΛΕΣ

postcard image1
 
Κάντε κλικ εδώ και στείλτε μια ηλεκτρονική κάρτα (e-card) σε φίλους και φίλες σας.

μαθετε τα νεα μας

Κάνετε εγγραφή για να λαμβάνετε νέα, ανακοινώσεις, προσκλήσεις σε δράσεις και χρήσιμες πληροφορίες για το πρόγραμμα κομποστοποίησης.