Αριστείδης Βρούστης | Περιφερειακός Σύμβουλος | Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ

Αριστείδης Βρούστης | Περιφερειακός Σύμβουλος | Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ

Φίλες, Φίλοι

Η ιστοσελίδα που δημιουργήσαμε έχει στόχο την ενημέρωση αλλά και την επικοινωνία με τους πολίτες του λεκανοπεδίου που επιθυμούν να βοηθήσουν για μια σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων.  

Ο ΕΔΣΝΑ δημιουργήθηκε τα χρόνια της «ευδαιμονίας» για να ενταφιάζει τα περισσεύματα που όλοι μας ονομάζουμε «σκουπίδια», σε χώρους που ονομάζουμε είτε ΧΑΔΑ είτε ΧΥΤΑ-Χ.Υ.Τ.Υ είτε Ο.Ε.Δ.Α. (Οργανωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων).

Όμως, στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης οφείλουμε να επανεξετάσουμε το θέμα των «σκουπιδιών» και να τα δούμε και από την πλευρά των «πρώτων υλών» για την οικονομία της χώρας μας.  Εφαρμόζοντας Προγράμματα διαλογής στην πηγή, αξιοποιούμε χρήσιμα υλικά ως «πρώτες ύλες», χαρτόνια, πλαστικά, αλουμίνια, γυαλί κ.λπ. για τη βιομηχανία μας και με τον τρόπο αυτό επαναπροωθούμε νέα προϊόντα στην αγορά. Έτσι δημιουργείται πραγματικός πλούτος που στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το κόστος των όποιων θα καλύπτεται από την πώληση των προϊόντων και όχι από την κρατική φορολογία.

Παράλληλα με τους νέους σχεδιασμούς για τα απορρίμματα της Αττικής (ΠΕΣΔΑ Αττικής), αξιοποιούμε και τις υπάρχουσες υποδομές που έχουμε στη διάθεσή μας. Ναυαρχίδα μας είναι το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης το οποίο βρίσκεται στην Ο.Ε.Δ.Α του Δήμου Φυλής και που για λόγους συντομίας ονομάζεται Ε.Μ.Α.Κ.

Κεντρικός στόχος της προσπάθειάς μας είναι η επένδυση του ΕΜΑΚ, η όποια επιδιώκουμε, με τις αλλαγές και βελτιώσεις που εφαρμόζονται σταδιακά, να μετατραπεί πράγματι σε εργαλείο που θα επιβεβαιώσει ότι τα «σκουπίδια» είναι Χρυσός.

Μερικές μόνο από τις εντυπωσιακές αλλαγές του ΕΜΑΚ που έγιναν μέσα στο  2016: Παρήχθησαν για πρώτη φορά υψηλής ποιότητας στέρεα καύσιμα που διοχετεύθησαν στην Ελληνική Τσιμεντοβιομηχανία. Αυξήθηκε η ανακύκλωση υλικών από το 2% στο 5%. Διοχετεύθησαν μεγάλες ποσότητες κόμποστ  για την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α  Αττικής. Επίσης, με βάση τις κατευθύνσεις του νέου ΠΕΣΔΑ και του νέου ρόλου του ΕΜΑΚ, με την προδιαλογή οργανικών απορριμμάτων στους Δήμους, παράγεται υψηλής ποιότητας πιστοποιημένο κόμποστ (εδαφοβελτιωτικό).

Θέλω να ευχαριστήσω τους Δήμους Βριλησσίων, Πεντέλης, Βύρωνα, και Καλλιθέας για την ανταπόκρισή τους στα προγράμματα προδιαλογής οργανικών που εκτελεί ο ΕΔΣΝΑ. Σημειώνεται, ότι ο ΕΔΣΝΑ διέθεσε αρκετούς καφέ κάδους και ενίσχυσε τα προγράμματα επικοινωνίας των Δήμων.   

Το θέμα των μεγάλων αλλαγών στη συμπεριφορά μας, σε σχέση με το περιβάλλον και τα «σκουπίδια», είναι Εθνικό και όχι θέμα παρατάξεων και μειοψηφιών. Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, οι δήμοι της χώρας ομονοώντας πρέπει να συμφωνήσουμε τόσο στα κίνητρα όσο και τις ποινές για τη μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά μας όσον αφορά το περιβάλλον και τα «σκουπίδια».

Αριστείδης Βρούστης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ

Περιφέρεια ΑττικήςΕΣΔΝΑ

Αλέξης Μαυραγάνης | Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βριλησσίων

Αλέξης Μαυραγάνης | Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βριλησσίων

Αγαπητές/οι συμπολίτισσες/τες,

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε οι λύσεις δεν έχει νόημα να αναζητούνται, μήτε μπορούν να βρεθούν πραγματικές απαντήσεις, από το οποιοδήποτε μαγικό ραβδί καμίας απομακρυσμένης εξουσίας. Οι λύσεις και οι απαντήσεις σε μείζονα προβλήματα και παθογένειες της κοινωνίας μας πρέπει να περάσουν στα χέρια των πολιτών, όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για τις αναγκαίες μικρές και ταυτόχρονα κρίσιμες αλλαγές σε νοοτροπίες και πρακτικές της καθημερινότητας μας, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν μια κοινωνική διαδικασία ριζικών τομών «από τα κάτω» προς τα (άνω) κέντρα επιρροής, από την τοπική κοινωνία προς την απρόσωπη κεντρική και υπερεθνική εξουσία.

Σε ό,τι αφορά στον τόπο μας, στοιχισμένοι στο οραματικό πλαίσιο που εκφράζει ο Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης, εδώ και περισσότερο από δυο χρόνια έχουμε αναλάβει τα δημοτικά ηνία των Βριλησσίων νέοι άνθρωποι με όρεξη για προσφορά στην τοπική μας κοινωνία και με εξέχουσα προγραμματική δέσμευσή μας ένα διαφορετικό και οπωσδήποτε σύγχρονο ευρωπαϊκό πρότυπο διαχείρισης των απορριμμάτων σε χωριστά ρεύματα συλλογής και με διαλογή στην πηγή. Κάτι το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο συνάντησής μας (ιδίως) με τον αντίστοιχο περιφερειακό προγραμματισμό, αλλά και με τον νέο εθνικό σχεδιασμό (ΕΣΔΑ).

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, δηλαδή ύστερα από την ομόφωνη υπερψήφιση εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων τον Ιούνιο του 2015 του - μετά από πολύμηνη επεξεργασία οίκοθεν παραχθέντος - Στρατηγικού Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και τον από κοινού σχεδιασμό των πρώτων σταδίων της τοπικής δράσης μας με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Αττικής (ΕΔΣΝΑ), έχουμε πλέον την ικανοποίηση της επίτευξης των πρώτων απτών σημαντικών αποτελεσμάτων σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο από την εφαρμογή συγκεκριμένων προβλέψεων του κοινού σχεδιασμού μας, τα οποία ισοδυναμούν με τη μείωση κατά 5% των δημοτικών τελών για τους πολίτες των Βριλησσίων, θέσεις εργασίας και αρκετές εκατοντάδες τόνους (υπέρ των 1.000 tn) λιγότερα ενταφιασμένα απορρίμματα στην αττική γη.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε δομήσει, με σύμμαχο την τοπική μας κοινωνία στα Βριλήσσια και πολύτιμους συνεργάτες την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ - με προεξάρχοντα τον περιφερειακό σύμβουλο και μέλος της διοίκησης του συνδέσμου μας, Α. Βρούστη, ένα πολυσχιδές πρόγραμμα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Με Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) και με γνώμονα τη διευκόλυνση συμμετοχής του χρήστη πολίτη, κι ιδιαίτερη έμφαση στη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων.

Συγκεντρώνουμε χωριστά κλαδιά και κλαδέματα από τους ιδιωτικούς κήπους μας και το δημόσιο πράσινο, οργανικά υπολείμματα (μαγειρεμένα και αμαγείρευτα) των νοικοκυριών μας και οργανικά υπολείμματα των μεγάλων παραγωγών της λαϊκής αγοράς και των σούπερ μάρκετ και καταστημάτων μαναβικής. Και στη συνέχεια όλα αυτά μεταφέρονται στην ειδική μονάδα κομποστοποίησης του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) του ΕΔΣΝΑ για μετατροπή τους σε χώμα, σε φυσικό λίπασμα.

Καλούμε κάθε σκεπτόμενο και ενεργό πολίτη να κάνει ένα μικρό «κλικ» αλλαγής στην καθημερινή του λειτουργία. Υιοθετώντας το διαχωρισμό των οργανικών υπολειμμάτων από τα ανακυκλώσιμα υλικά στην κουζίνα και αποθέτοντάς τα στον πλησιέστερο καφέ κάδο έξω από την οικεία του για τη μετατροπή τους σε χώμα-φυσικό λίπασμα και επιστροφή του στα πάρκα μας και σε επενδύσεις εξοπλισμού καθαριότητας, από την υπεραξία της μετατροπής των λογιζόμενων ως χθες σκουπιδιών σε πρωτογενές φυσικό υλικό παραγωγής δημόσιας διαχείρισης που δημιουργεί υπεραξία και θέσεις εργασίας.
Εάν με την έως τώρα συμμετοχή των πολιτών έχουμε καταφέρει τόσα πολλά, φανταστείτε πόσα μπορούμε ακόμα να πετύχουμε για κάθε έναν επιπλέον από εμάς που συνειδητά επιλέγει να στηρίξει το πρωτοπόρο συλλογικό μας εγχείρημα, αυξάνοντας σημαντικά την επιστρεφόμενη στον πολίτη και την τοπική κοινωνία οικονομική αποδοτικότητα της δράσης και δίνοντας μέσω της νέας συλλογικής προσπάθειας κάθε σπιτιού της γειτονιάς μας ένα καίριο οικουμενικό περιβαλλοντικό-οικολογικό μήνυμα παντού, σε όλο τον κόσμο.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς σύνθετα οικονομίστικα και «φαραωνικά» πρότζεκτ, επιχειρούμε τη συνεργατική με την τοπική κοινωνία και τους συναρμόδιους δημόσιους φορείς διαχείριση αστικών αποβλήτων εφαρμογή ενός πλήρους και αποτελεσματικού προγραμματισμού μείωσης απορριμμάτων με ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Ένα κοπιώδες πρότυπο εγχείρημα, το οποίο ήδη λειτουργεί στο πεδίο και έχει ήδη αποδώσει σημαντική μείωση των ενταφιαζόμενων σκουπιδιών στην Αττική μας. Κι έχει, παράλληλα, ευαισθητοποιήσει πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν πλέον ενεργά, έχοντας αλλάξει οριστικά τον τρόπο απόρριψης των οργανικών και ανακυκλώσιμων υλικών από τις κουζίνες των οικιών.

ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

…τα ανακυκλώσιμα στην ανακύκλωση και τα οργανικά υπολείμματα από την κουζίνα στον καφέ κάδο για…

ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ

ΝΑΙ ΣΤΟ ΧΩΜΑ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Αλέξης Μαυραγάνης
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βριλησσίων

 

dimos vrilission logo

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ! ΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ & ΦΙΛΕΣ

postcard image1
 
Κάντε κλικ εδώ και στείλτε μια ηλεκτρονική κάρτα (e-card) σε φίλους και φίλες σας.

μαθετε τα νεα μας

Κάνετε εγγραφή για να λαμβάνετε νέα, ανακοινώσεις, προσκλήσεις σε δράσεις και χρήσιμες πληροφορίες για το πρόγραμμα κομποστοποίησης.