Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας για μείωση των εισερχομένων στο ΧΥΤΑ, ένα από τα μέτρα που πήραμε ήταν τα κλαδέματα να εισέρχονται από εδώ και στο εξής στο ΕΜΑΚ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (κόμποστ) υψηλής ποιότητας.

Τα κλαδέματα λόγω του τεράστιου όγκου σε σχέση με το βάρος τους - έχουν 4 φορές περισσότερο όγκο από τα απορρίμματα - συνέβαλαν στη μείωση του χρόνου ζωής των κυττάρων, ενώ δημιούργησαν και πολλά προβλήματα στην διαχείρησή τους (καθίζηση, κλπ.).

Τώρα πλέον τα κλαδέματα αυτά, οι δήμοι τα οδηγούν ατελώς στο ΕΜΑΚ, ενώ πριν τα αναμείγνυαν με άλλα απορρίμματα και όλα μαζί τα οδηγούσαν στο ΧΥΤΑ, πληρώνοντας 45 € τον τόνο.

Το ΕΜΑΚ βοηθάει τους δήμους τόσο στον τεμαχισμό, όσο και στη μεταφορά, μια και σε εκείνους που έχουν μεγάλο όγκο κλαδεμάτων, τα τεμαχίζουμε επιτόπου, μειώνοντας τον όγκο τους καθώς και τα δρομολόγια μεταφοράς τα οποία είναι περίπου 1 προς 4. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2015 εισήλθαν στο ΕΜΑΚ 4.000 τόνοι, ενώ από τον Οκτώβρη του 2016 που εγφαρμόστηκε το μέτρο, σε διάστημα τριών μηνών εισήλθαν 6.000 τόνοι.

Αριστείδης Βρούστης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ

Thumb DSC 0380 1024
ΒΥΡΩΝΑΣ 13 Medium
ΒΥΡΩΝΑΣ 16 Medium
ΒΥΡΩΝΑΣ 6 Medium
ΠΕΝΤΕΛΗ 2 Medium
ΠΕΝΤΕΛΗ 9 Medium

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ! ΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ & ΦΙΛΕΣ

postcard image1
 
Κάντε κλικ εδώ και στείλτε μια ηλεκτρονική κάρτα (e-card) σε φίλους και φίλες σας.

μαθετε τα νεα μας

Κάνετε εγγραφή για να λαμβάνετε νέα, ανακοινώσεις, προσκλήσεις σε δράσεις και χρήσιμες πληροφορίες για το πρόγραμμα κομποστοποίησης.